Skip to main content

Brettspilltesten

  • Anne Lise Johannessen
:Flere av spillene ble mottatt for vurdering:

Vårt spillepanel har testet ut ulike typer brettspill - både barnespill, familiespill og voksenspill. Her er en samleartikkel med hva vi synes om de ulike spillene.

Monopol Norge (2009)
Spill fra Hasbro. Anbefalt fra 8 år.

Dette er det gamle klassiske spillet iny moderne drakt.

Vi var 4 som testet spillet; mamma, pappa, Mona (11) og Anders (8). For oss voksne, som gjennom årene har brukt mange nattetimer på å spille Monopol ga spillet en følelse av noe nytt, samtidig som det var kjent og trygt.

I Norgesutgaven finner du byer og tettsteder som publikum stemte fram høsten 2007. De 22 byene/stedene med flest stemmer fant sin plass på brettet. Eksempler er Tønsberg, Trondheim, Haugesund, Hovden, Drammen og Tusenfryd. Et stort mål for barna var å prøve å kjøpt opp våre nabobyer, men det var også moro å få kjøpe andre kjente byer.

Nytt er kategorienlykkekort som et tillegg tilsjansekort. Jubelen var stor da 11-åringen fikk 250 000 tilbake på bilforsikringen og 8-åringen vant 100 000 som vinner av en realityserie.

Denne versjonen av spillet har fortsatt har med papirpenger. Pengene er nå i en mer modernisert utgave i forhold til orginalspillet. Beløpene er også betydelig økt noe som kan være en utfordring for de minste spillerne. Med litt hjelp fra foreldre går det likevel bra.

Totalt sett er vi fornøyd med denne utgaven av spillet og gir terningkast 4.


 

Pictureka (2009)
Spill fra Hasbro

Finn det raskt! Finn det først! Pictureka er et spill med spennende og vanedannende jakt på bilder. Du må finne tingene raskt eller først for å bli Pictureka-mester. Flott spill for hele familien. Barn på ned til 6 år kan spille med eldre barn og foreldre!

Spillet består av 9 brett som settes sammen, en fargeterning, en vanlig terning, et timeglass og oppgavekort i tre farger.

Idéen med spillet er er å finne igjen bilder utfra oppgaver man får på kortene. Kortfarge bestemmes ut fra hvilken farge du får når du kaster fargeterningen.

Det er tre typer oppgaver. Grønne oppgaver går ut på å selv finne gjenstander. Antall bestemmes ved terningskast. Får du en rød oppgave så skal hver spiller by så mange bilder de mener de kan finne (Gjenstand står på kortet). De blå oppgavene er enklest. Der skal du finne igjen et bestemt bilde - men pass på så tiden ikke renner ut... Når man finner bildet skal man si "Pictureka".

Noen av kortene har i tillegg noen symboler på baksiden. Det betyr at spillebrettet skal snues, vries eller bytte plass.

Spillet ble et hyggelig bekjentskap. Alle kan delta - men det krever litt hukommelse og konsentrasjon. Spillet anbefales til de som ønsker litt lett underholdning - og er et fint familiespill.

Vi forenklet spillet noe etterhvert ved at en passiv spiller viste opp kort (både bilder og tekst) og de andre skulle være raskest til å finne gjenstanden. Den som klarte det beholdt kortet. Vinneren ble den med flest beholdte kort.

Mona Cecilie (11), Anders (8), mamma og pappa synes dette var kjempegøy underholdning på en fredagskveld :) Vi gir spillet terningkast 5.


 

Trivial Pursuit Disney (2009)
Spill fra Hasbro. Anbefalt fra 8 år.

Her er det morsom familieunderholdning for store og små. Du får besvare spørsmål om både Nemo, Donald, Løvenes konge og alle de andre toppaktuelle Disney-filmene.

Spillet fungerer omtrendt som den vanlige Trivial Pursuit-utgaven. Man beveger seg rundt på spillebrettet, og svarer på spørsmål fra ulike kategorier. Denne familieutgaven har 600 spørsmål til voksne og 600 spørsmål til barn under 14 år. Spillet har følgende kategorier: Helter og heltinner, Det var en gang, Monstre og skurker, Biroller, Steder og rekvisitter, Disney's vidunderlige verden.

Når du klarer å besvare et sektorspørsmål riktig får du en kake i brikken din. Den som først får alle kakene og svarer riktig på spørsmålet i sentrum vinner spillet.

I denne utgaven har spillere under 14 år et ekstra hjelpemiddel. Det er en trollmannshatt som kan gi dem en ekstra sjanse til å få riktig svar i en sektor.

Panelet vårt besto av Mona Cecilie (11 år), Anders (8 år) og mamma. Vi koste oss og synes det var et morsomt spill. Spillet hadde mange utfordrende spørsmål - kanskje spesielt for mamma ;) Spillet ga oss en god spilleopplevelse og vi gir Trivial Pursuit Disney terningkast 4.


 

20 spørsmål (2008)
Et spill basert på Nrk's program 20 spørsmål.

Dette er et artig spørrespill. En av deltakerne er oppleser etter tur, og trekker et kort med hint og svar på. Kategoriene er enten Når, Hva, Hvem eller Hvor. Dette opplyser oppleseren om.

De andre kaster en 20-sifret terning etter tur og får hint basert på hvilket tall terningen viser. Noen av hintene er ja-/nei spørsmål. Når en deltaker klarer å komme fram til svaret får han flytte brikken sin så langt fram på brettet som det er ubrukte hint igjen. Første mann i mål vinner.

Vi synes dette var et kjempeartig selskapsspill som gir god steming. Det passer likegodt for barna som for mor og far. (Det kan være litt vanskelig for barna noen ganger, men moro er det likevel). Spillet får terningkast 5.

 


 

Vinens verden (2007)

Vinens Verden er et nytt, elegant og spennende brettspill for alle som er interessert i eller vil lære mer om vin. Spillet er laget slik at både eksperter og nybegynnere kan spille side om side.

Vinens Verden inneholder 900 spørsmål om viner fra Frankrike, Italia, Spania, Chile, California, Australia med mer. Det er et spill som egner seg ypperlig som gave til alle vinelskere

Spillet er beregnet for 2-6 spillere fra 18 år og utgiver er Aschehoug. Man kan spille på tre kunnskapsnivåer.

Vi mener:
Vi som spilte var ikke særlig bevandret når det gjelder vinkunnskaper, men det var et lærerikt spill som vi gjerne tar fram på en lørdagskveld, kanskje sammen med et glass vin.


 

Kunnskap på boks (2007)

KUnnskap på boks er et kunnskaps- og strategispill for hele familien! Spillet inneholder generelle kunnskapsspørsmål, rebuser og gåter i to nivåer: ett for modne kuer (mer eller mindre voksne) - og ett nivå som egner seg fra 10 år (spretne kalver) og oppover.

Strategi? Jo, det handler om å skaffe seg den feiteste beitemarken. Spilleren med størst beitemark, vinner nemlig hele spillet! Det gjelder å bruke strategisk kløkt ved å fargelegge tuer. Poenget er å hindre andre spillere fra å utvide beitemarkene sine, mens hver spiller forsøker å gjøre sin egen beitemark så stor og feit som mulig. Spillerne samler poeng ved å løse oppgavene.

Spillet er utgitt av Kunnskapsforlaget og egner seg for 2 til 4 spillere eller lag.

Dette synes vi var et artig spill som ga mye underholdning. 9-åringen syntes det var gøy og være med og spille, men måtte ha litt hjelp underveis.


 

Skrik-mysteriet (2007)

I Skrik-mysteriet er deltakerne detektiver - og en skurk. Man flytter sine brikker i en rute mellom seks kunstmuseer. Målet er å stjele og redde berømte kunstverk. For skurken er det viktigste målet å komme seg i trygghet til feltet Blackland, han blir da vinner av spillet. Dersom han blir fanget av en detektiv underveis i spillet - og ikke klarer å rømme havner han i fengsel og detektivene vinner spillet. Underveis i spillet gjelder det å ha nok motgift til de farlige slangene som skurken sikrer ruten sin med.

Spillet er et barnespill beregnet på barn fra 6 år, utgiver av spillet er Aschehoug.

Det var litt delte meninger om dette spillet blant testspillerne våre. Mona Cecilie på 9 og Anders på 6 synes det var et morsomt spill. For oss voksne var det ikke så spennende. Noen av spillereglene var dessuten litt uklare.


 

Junior Scrabble fra Mattel (2006)
Scrabble er et populært spill også blant barna.

Junior Scrabble er to spill i ett - på den ene siden er det et spill for de minste hvor det går ut på å gjenkjenne ord.

På spillebrettets andre side er det en enklere versjon av det orginale Scrabblespillet.

Spillet passer best for barn i aldersgruppen 5-10 år.

Vårt testpanel, Anders på 5,5 år synes dette er et spennende spill i alfabetlæringen.


 

Kjendis på boks (2006)

Dette er et nytt og morsomt spill i på-boks-serien. Spillet er basert på TV-programmet Kjendisjakten, som har gått direkte på TV2 siden sommeren 2004. Spillet er utviklet i samarbeid med redaksjonen for Kjendisjakten (RubiconTV).

Folk flest har stor interesse for hva Hollywood-stjerner, kongelige, kunstnere, jetsettere og reality-wannabees foretar seg. Derfor får du , din familie og venner sjansen til å jakte på kjendiser rundt stuebordet eller på hytta. Hver spiller får være "programleder" etter tur. Det gjelder å gjette hvem som skjuler seg på bildet bak brikkene. Spørsmålene blir hentet fra ni ulike kategorier som tar for seg temaer som film, sport, kultur, makt og musikk. Spillet egner seg for ungdom og voksne.


 

Jernteppe fra Kunnskapsforlaget (2006)
- det store norske spillet - Junior

Spillet markedsføres som Norges største kunnskapsspill for barn og unge mellom 8 og 15 år. Spillet byr på 3200 spørsmål inndelt i to aldersgrupper, 8-11 år og 12-15 år.

Spillet går ut på at forflytter seg rundt på spillebrettet og svarer på spørsmål i den kategorien man lander på. Spørsmålende er varierende og er kanskje ikke så lette som du tror. Kanskje du må be om ledetråd.

På brettet finnes 8 nøkkelfelt, når du har vært innom alle og klart spørsmålene der, kan du bevege deg mot mål.

Spillet er oppdelt i følgende kategorier: Geografi, teknikk/vitenskap, kjendiser, sport, historie, natur, kultur og mix.

Kunnskapsspill er kjempemorsomt - og dette spillet er spesielt populært hjemme hos oss. Selv om spillet er beregnet på barn og unge blir det nok en del grubling også for deg som er voksen.


Vriompeis
Kortspill for 2-10 spillere fra 6 år.

Hver spiller får utdelt 7 kort og resten legges i en bunke på bordet. Det øverste kortet snus.

Poenget er å bli kvitt sine kort, men det er ikke så enkelt som det høres ut. Her må man følge med for mye kan skje i spillet, og den som gjør feil må trekke kort fra bunken. Endring av farger, omvendt spilleretning og hoppe-over-funksjon er en del av spillet.

Kjempemorsomt - både med barn (hvis man har litt tålmodighet) - og som selskapsspill.

 


 

Memory
Memory er et spennende spill som trener opp konsentrasjon og hukommelse.

Spillet består av brikker som legges "på hodet". Spillerne skal trekke opp 2 kort etter tur og finner man to like får man "et stikk". Den spilleren som får flest stikk har vunnet.

Spillet finnes med utallige motiver. Memory er alltid gøy uansett alder :) 

NY Chase - Mister X i New York (2006)
Spill fra Ravensburger - fra 8 år.

En av spillerene er Mister X, han flytter seg uten å bli sett og prøver å unngå sine forfølgere. Hvis han klarer det, vinner han spillet.

De andre spillerne er detektiver som skal prøve å omringe Mister X og flytte til feltet hvor han gjemmer seg. Klarer de det, vinner detektivene.

Vårt panel besto av mamma, pappa, fetter Jens på 19 og Mona Cecilie på 7 år. Alle synes at dette var et morsomt familiespill. (dog noe vanskelig for en 7-åring, men som lagspill fungerte det greit). Spillet får terningkast 4.