Skip to main content

Skadedyr

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Siri Fossing
Leseeksemplar fra forfatteren

Journalist Emilie Engen jobber fortsatt i Stranna Blad i Tvedestrand. Hun sliter med drapssaken fra forrige bok, og har fått posttraumatisk stresslidelse. Derfor tar hun en god del beroligende piller.

Da en godt kjent mann i byen blir funnet druknet i et basseng, ser det ved første øyekast ut til å være en ulykke. Emilie vil lage en artikkel om saken, men finner mye rart når hun begynner å se på den. Hva skjedde egentlig? Kan det ha vært et drap?

"Skadedyr" er ikke en historie hvor du sitter klistret til boka fordi den er intens spennende. Kurven går litt opp og ned, men det er en fin sammensatt og realistisk historie som er verdt å få med seg.

Akkurat som Emilie er også forfatteren journalist, og Fossing skriver godt.

Dette er den andre boka om Emilie. Jeg anbefaler deg å starte med den første for å få med deg sammenhengen i Emilies liv. Håper at tredje bok kommer om ikke alt for lenge.

"Skadedyr" ble lansert på Hans Olav Lahlums Krimfestival som ble arrangert i Tvedestrand tidligere i år, siste helga i februar.

Debutboka "Uten samtykke" ble av Hans Olav Lahlum plassert innenfor sjangeren Nordic noir. 

I følge nettsiden Rushprint, ble denne kategorien først tatt i bruk av britiske kritikere som en samlebetegnelse på en rekke skandinaviske TV-serier, bøker og filmer (at Norden og Skandinavia har forskjellige geografisk utstrekning er ikke så nøye i denne sammenheng). Nordisk noir er i utgangspunktet en kritikerskapt kategori som har utviklet seg til å bli både en markedskategori og en fiksjonssjanger.

Terningkast: 4

 

Forfatter: Siri Fossing
Forlag: Pagina
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 237
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forfatteren

 

Forlaget skriver:

Gunvald Stolt-Lundh har jobbet seg opp til å bli en respektert bedriftseier og samfunnsstøtte i den vesle sørlandsbyen Tvedestrand. En oktoberkveld blir han funnet druknet i Tvedestrand havbad, og etter hvert blir det klart at dette ikke er en ulykke. Men hva slags mann var egentlig Gunvald Stolt-Lundh? Hvordan var familielivet bak de fire, herskapelige veggene på Epleviktangen?
Og hvorfor måtte han dø?

Journalist Emilie Engen i Stranna Blad strever med ettervirkningene av drapssaken hun dekket året før, og de dramatiske konsekvensene den fikk for henne. Den nye drapssaken gir henne noe annet å tenke på. Men snart blir hun innlemmet i andres vonde hemmeligheter, og det er ikke lenger like lett å holde andres, og egne, problemer på avstand.

 

Om forfatteren:

Siri Fossing (f. 1971) bor og jobber som journalist i Tvedestrand. I 2016 ga hun ut matboka "En bit av Sørlandet" sammen med Ida Monrad Haugen, og i 2021 kom kriminalromanen "Uten samtykke". "Skadedyr" er hennes andre kriminalroman i serien om lokalavisjournalisten Emilie Engen.

 


 

Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Egne forlag