Skip to main content

Oppdagelsen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Vibecke Groth
Leseeksemplar fra Pitch

Det er koronatider, og Norge har innført restriksjoner. Handlingen utspiller seg for det meste på Tjøme og i Oslo. Vi kommer inn i historien høsten 2021. Julie er på hytta på Tjøme. Denne er en delvis arv fra foreldrene. Moren, Hedda døde nylig av slag – på hytta, mens faren døde for et par år siden.

Julie og mannen Morten, har bestemt seg for å renovere hytta, og bygge den om. Det er derfor Julie er på hytta, for å møte snekkeren og diskutere planene de har for utbygging.

På loftet oppdager hun noen løse gulvplanker, og under disse finner hun mange gamle kjærlighetsbrev adressert til moren, og de er ikke fra faren. Julie går noen runder før hun bestemmer seg for å lese iallefall ett av dem. Hun ender opp med å lese alle sammen. Jeg kan ikke fortelle dere hva det står, eller hvem de er fra – men at de får stor betydning for Julie, det er sikkert.

På siden sliter Julie med ekteskapet sitt. Morten er mye ute, og han er veldig opptatt av mobilen sin. Hun har en mistanke om at han har noen på si, men tør ikke konfrontere han.

Denne fine feelgoodhistorien likte jeg veldig godt, og anbefaler den gjerne. Språket er godt og enkelt, og gir en fin leseflyt. Selv om det ikke er krim, så er det et fint driv i historien, og jeg slukte boka på en dag. Historien veksler mellom fortid og nåtid, inndelt i oversiktelige kapitler som ikke er for lange. Veldig fin forside.

Er historien troverdig? Ja, det kunne nok ha skjedd. Hedda framstår ganske så naiv som ung, men hun er jo opp til ørene forelsket, og da er det lett å gjøre både mindre smarte og lettvinte valg.

Dette er den første boka i en trilogi. Jeg kan nesten ikke vente på neste bok – jeg vil ha mer NÅ :)

Terningkast: 5

 

Forfatter: Vibecke Groth
Forlag: Pitch
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 361
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Julie er på familiehytta på Tjøme. På loftet finner hun en bunke med gamle brev. Det viser seg at det er kjærlighetsbrev; nesten hundre lidenskapelige kjærlighetsbrev fra en mann Julie aldri har hørt om ... Gjennom brevene blir hun kjent med en helt annen side av moren, og hun blir også tvunget til å stille spørsmål ved sin egen identitet. Er kjernefamilien hun vokste opp i basert på en løgn?

Oppdagelsen setter også hennes eget familieliv i spill. Er hun så lykkelig som hun har innbilt seg, eller har hun bare godtatt ting som de er? Og hva er viktigst - kjærlighet og begjær eller familie og trygghet?

Dette er den første boken i en trilogi.


Om forfatteren:

Vibecke Groth (født 1947) er jurist og har vært partner i et av Oslos større advokatfirmaer og dommer i Borgarting lagmannsrett. Hun har tidligere skrevet flere kriminalromaner, og Oppdagelsen er hennes andre skjønnlitterære roman.


 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Pitch