Skip to main content

En lykkelig familie

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Stian Hjelvin Andersen
Leseeksemplar fra Pitch

Bli med inn til overklassen. Familien Löwborg har alt. De vasser i luksus, og har mer enn nok penger. De har et fantastisk hus med flott eiendom, svømmebasseng og tennisbane. Hagen er det en fransk gartner som tar seg av. Ellers har de både assistent, kokk, sjåfør, fast bord på Teaterkafeen, feriehus i Frankrike og hytte i Kragerø. Innimellom leier de privatfly.

Det er som man ville vært i kona Bentes sko… inntil man leser videre om hva som foregår bak den flotte fasaden. Da ser man at det ikke er noen sammenheng mellom penger og lykke.

Bente og Erik deler ikke lenger soverom, og Bente har en mistanke om at Erik er utro – igjen. Hun har funnet tekstmeldinger på telefonen hans. Meldinger til Anna, en svensk skuespiller. De har vært gift i 40 år, og Anna er ikke den første. Det gjør like vondt hver gang Bente oppdager det. Også mye annet grums avsløres utover i historien. Bente later som hun ikke bryr seg, for hun elsker han jo, og fasaden – den er viktig.

Benedicte er foreldrenes øyensten; hun jobber i farens firma, er godt gift med Preben, og har to barn.

William derimot, er ikke faren helt fornøyd med. Erik drømte om at også sønnen skulle studere økonomi, som søsteren og deretter jobbe i familiefirmaet. Det ville ikke William. Isteden dro han til Roma for å studere kunstlitteratur.

William drømmer om å skrive bok, "Duedritt og aske", tenker han ville vært en fin tittel, der han sitter i vinduet og røyker, mens han ser utover et av torvene i Roma. Det var vennen Leon, som tipset han om å følge drømmen. Men hvem er egentlig Leon, og er han til å stole på?

Bentes 65års-dag nærmer seg. Familien, venner og andre viktige forbindelser, totalt 50 er invitert til en helg i Frankrike. Til tross for lang og nøyaktig planlegging, går selvsagt ikke festen helt som ventet…


Pangstart
Dette er en pangstart innenfor skjønnlitteraturen for forfatteren. I denne historien er ikke alt som man skulle tro. Jeg koste meg veldig mens jeg leste. Forfatteren klarte å trekke meg så dypt inn i historien, at jeg slet med å legge boka fra meg.

I starten la jeg merke til at det var veldig lange setninger, og med en litt annen oppbygning enn man som regel ser. Dette kan gjøre boka litt tyngre å lese for noen, men jeg synes det funket bra. Det gjør at teksten skiller seg litt ut, og det er forfriskende. Mulig det bare var i starten, for jeg sluttet raskt å tenke over det. Språket er dessuten så billedlig at jeg føler jeg ser det for meg slik forfatteren vil.

Avslutningen kom brått på meg – midt i en spenningskurve. Det må vel bety at forfatteren er i gang med ny bok? Det må det bety, for jeg vil ha mer, og det fort!

 

Når jeg skulle trille terning for denne boka, slet jeg litt. Jeg ble dratt mellom en sterk 5'er eller en 6'er. Men det er noe med denne historien som gjør inntrykk, og den kommer til å være med meg lenge. Det kan derfor ikke bli noe annet enn full pott.

 

Terningkast: 6

 

Forfatter: Stian Hjelvin Andersen
Forlag: Pitch
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 319
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Utad har familien Löwborg alt - penger, suksess og makt. Bente, moren i familien, bruker dagene til å pleie seg selv og den tilsynelatende perfekte fasaden. Erik, faren, er opptatt med forretninger og andre kvinner. Benedicte, datteren, er fanget mellom toppjobben i familieselskapet og det hektiske livet som småbarnsmor. Wilhelm, sønnen, er familiens sorte får og har rømt til Roma for å finne seg selv og kjærligheten. Men hva skjer når fasaden begynner å sprekke? Hvor langt er de villig til å gå for å opprettholde fasadenOm forfatteren:

Stian Hjelvin Andersen (f. 1987 i Oslo) er utdannet journalist, men har jobbet som forlagsredaktør i en årrekke. Han har tidligere gitt ut portrettsamlingen "Ekte Scenehjerter" (2009) om Norges største kvinnelige skuespillere. "En lykkelig familie" er hans skjønnlitterære debut. Hjelvin Andersen er gift og bosatt i Stavern.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Pitch