Skip to main content

Vaniljekrem, sobril og pinnedyr

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: H.P. Treider
Leseeksemplar fra Pitch

Dette er første bok i serien "Dagbok fra Den bohemske ambassade".

Lillemor har jobbet som bibliotekar i 30 år. Nå har pensjonsdagen kommet, og hun får en dagbok i avskjedsgave. Den bestemmer hun seg for å bruke flittig.

Selv om Lillemor nå er pensjonist, har hun et travelt og innholdsrikt liv med familie og venner. Noen bekymringer gir de henne stadig.

Lillemor er så heldig å jobbe frivillig som leseombud på et sykehjem. I tillegg er hun med i syklubben PMS (Pikene med synålene). Det er en vennegjeng som har holdt sammen i mange år.

I nabohuset bor den 93 år gamle moren til Lillemor sammen med katten, Commodus på 15 år. Lillemor og mannen Carl er stadig bortom på besøk eller for å hjelpe til med noe. Moren er sta, og vil ikke ta til seg alle de gode rådene hun får. 

Da en av de andre naboene flytter på sykehjem, kommer sønnen Preben på banen. Han jobber med å utvikle boliger, og oppføre to-tre boliger i eplehagen som grenser til morens tomt.

 

Legg merke til navnet til forfatteren

Her har vi en mann som skriver feelgood – med en dame i hovedrollen, noe som er ganske eksepsjonelt. Men det funker det altså :)

Det er ikke noe tvil om at forfatteren kan uttrykke seg skriflig, men så har han jo også jobbet som journalist i 40 år. Han har allerede skrevet et titalls bøker i ulike sjangre, men dette er altså hans første feelgood-bok.

Jeg personlig slet litt i starten, for meg må det være litt action, men det gikk seg til. Bokas historie er varm, hyggelig og humoristisk.

Fin forside, og jeg kan lett seg for meg både Lillemor og moren når de går inn denne porten til morens hus.

Dette er en bok du kan kose deg med! Jeg gleder meg allerede til den neste. Selvsagt er det noen småting som man ikke får svar på – og som sikkert blir med videre i neste bok.

Terningkast: 5

Forfatter: H.P. Treider
Forlag: Pitch
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 430
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

Etter 30 år som bibliotekar går Lillemor Lasson av med pensjon. I avskjedsgave får hun en dagbok og en oppfordring om å følge bohemenes første bud: «Du skal skrive dit liv». Lillemor bestemmer seg for å være hundre prosent ærlig.

Mens Lillemor gleder seg til alt hun skal gå i gang med, gleder ektemannen Carl seg til å pakke vekk dressen og mansjettknappene og gjøre minst mulig. Han tilbringer store deler av dagen i ørelappstolen, med økt vekt, høyt blodtrykk og tiltagende snorking som resultat. Da han begynner å lese avisen baklengs for å komme fortere til dødsannonsene, frykter Lillemor for hans mentale helse.

Men Lillemors bekymringer slutter ikke der. Og med en 93 år gammel mor som nekter å parkere bilen (eller redusere forbruket av rødvin og Sobril), barn i midtlivskrise, barnebarn som svarer med enstavelsesord, en grisk eiendomsutvikler som sikler på eplehagen deres, en syklubb med vinglade venninner, en eldgammel humørsyk katt og et forsvunnet pinnedyr – blir det et år Lillemor sent vil glemme.


Om forfatteren:

Hans Petter Treider (f. 1966) er journalist og har jobbet for blant annet NRK, Hjemmet og VG. Han har skrevet en rekke quiz- og reisebøker. Dette er hans første feelgood-roman. Treider bor i Drøbak sammen med kone, sønn og en katt.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Pitch