Skip to main content

Takk, bare bra

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Stian Hjelvin Andersen
Leseeksemplar fra Pitch

Boka starter der den forrige slutter, hos den velstående familien Løwborg, Bente og Erik. I forrige bok, "En lykkelig familie" fikk vi være med inn bak den plettfrie fasaden, hvor vi ante at det lå mye grums og ulmet. Da Erik slapp "bomben" om at han skulle selge landstedet i Frankrike, Bentes favorittsted, skar alt seg. Og det er nå – i røyken etter denne avsløringen vi igjen møter Bente.

Hun har kommet hjem fra Frankrike, og søker ly på hytta i Kragerø. Hun kaver mye og det mye alkohol, og fortrengning av det som har skjedd. Erik holder seg i Sverige, og Bente antar han er hos en elskerinne. Men alt kommer jo til å ordne seg... det gjør det jo alltid.

Denne gangen blir vi kjent med en mer sårbar utgave av henne. Hun lever et trist liv, og folk begynner å ane at hun ikke har det så bra. Til tross for dette gjør hun fortsatt alt for å opprettholde den perfekte fasaden, men innimellom slår den små sprekker.  Gradvis begynner hun å innse det selv, at hun ikke har det så bra, og elsker hun egentlig Erik? Akkurat da hun begynner å forsone seg med tanken på sitt nye liv, så rammes hun av en ny hemmelighet som er i ferd med å avsløres.

Skal bli en trilogi
Dette er bok nummer to i en sammehengende relasjonsroman. Forfatteren skriver godt og levende. Man kommer lett inn i historien, og kjenner på følelsene som pakkes inn. En kjenner også på det at man selv fakisk har det ganske bra, og at selv om man kan drømme om både penger og materielle goder, så er det absolutt ingen sammenheng mellom det og lykke.

Hvis du skal lese bøkene til Stian, og det skal du selvsagt – så må du lese dem i riktig rekkefølge. Han er en mester i å avslutte boken akkurat der det er så spennende at du bare MÅ vite hvordan det går. Det er bare å smøre seg med en dose tålmodighet, og igjen vente pent på neste bok, antageligvis om et år.

"En lykkelig familie", var hans skjønnlitterære debut, en knakende god bok som jeg belønnet med seks øyne på terningen. "Takk, bare bra" likte jeg også veldig godt, det er god bok med et viktig tema – men debutboka hadde, etter mitt syn litt mer "piff" over seg. Derfor blir det en solid 5'er denne gangen.

Boka lanseres i morgen, 4, juni.

 

Terningkast: 5


Info:

Forfatter: Stian Hjelvin Andersen
Forlag: Pitch
Utgivelsesår i Norge: 2024

 

Forlaget skriver:
Utad har familien Löwborg alt - penger, suksess og makt.

Bente flykter til hytta i Kragerø etter den skandaløse avslutningen på bursdagsfeiringen i Antibes. Da hun endelig kommer hjem til Oslo etter sommeren, later hun som om ingenting har skjedd. Hun inviterer til det årlige hummerlaget, sørger for at alt er på stell og gjenopptar kontakten med barn og barnebarn.

Men alt går ikke som planlagt. Erik insisterer på å skilles, og nok en gang mister Bente fotfestet. Hvordan skal hun klare å samle familien Löwborg igjen? Og er Erik troende til å avsløre familiens mørkeste hemmelighet?

Hva skjer når fasaden sprekker? Hvor langt er du villig til å gå for å opprettholde den? Og kan lykke egentlig kjøpes for penger?

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Pitch